Circular el téxtil

Circular
el
tèxtil

 

 

 

>> Noves perspectives

Laboratori d’experimentació i creació col·laborativa de projectes entorn la circularitat tèxtil.

Ja pots inscriure’t al FESTILAB «Circular el Tèxtil»:

>> Us convidem a conèixer i interactuar amb les propostes desenvolupades i a conèixer Lab Circular el Tèxtil més de prop.

 

 Inscriu-te clicant aquí

 Si tens qualsevol dubte, pots escriure’ns a info@backtoeco.com 

>>>> El LAB «Circular el Tèxtil» s’obra a la ciutadania i us convidem el pròxim dia 2 de desembre a conèixer el que ha estat aquesta experiència en primera persona.
> Podràs conèixer cada un dels projectes seleccionats i parlar amb els seus participants
> Podràs conèixer de primera mà el concepte darrera d’aquest projecte de mans de l’equip promotor.
> Podràs veure el vídeo on es veu la dinàmica i el funcionament del LAB.
> Podràs portar la teva roba i aprofitar aquell espai per reparar-la o customitzar-la. 
> Podràs fer networking i conèixer altres persones del sector tèxtil.

 

 

Els projectes desenvolupats són:

El Marc és bomber i la Natalia Valero és
ambientòloga i junts volen donar una nova vida a les mànegues en desús dels bombers de Barcelona.

El seu primer repte és trobar la manera de convertir aquestes mànegues en nous objectes. 

Es preten que aquests objectes, es puguin vendre i els fons recaptats es destinin a finançar projectes de prevenció de risc d’incendis forestals a Catalunya a través del pasturatge. 

>>>  El cercle es tanca de forma quasi magica a “Mànegues pel Clima”.

Els materials que hem necessitat per aturar incendis tornen transformats en nous objectes que contribuiran a aquest mateixos incendis no es propaguin. 

En Raúl Gil presentat una proposta disruptiva consistent en la creació d’una peça d’art surrealista que mostra la figura d’una persona sortint de la paret. Aquesta obra està composta per 3 peces que es combinen entre si, i la converteixen en una peça personalitzable.

La circularitat la trobem en el fet que el material base per fer aquesta obra seran restes de denim amb elastà, que s’hauran de triturar o retallar i compactar per donar lloc a un element rígid. El denim elàstic és un material que actualment es de molt difícil recuperació, perquè no té bona reutilització i no es pot reciclar.

>>> En Raúl ha aconseguit vincular l’art, la innovació i el reciclatge
tèxtil en una sola imatge.

Per aquest projecte ens recolzarem en les instal·lacions i
coneixements de l’Ateneu de Fabricació de Gràcia. 

La Mireia Garcia i l’Anna LLimós proposen localitzar els safareigs antics de Barcelona per revisitar la memòria col·lectiva d’aquests llocs de trobada més enllà del seu ús per netejar roba. Volen rescatar i conèixer de primera mà les històries i tècniques tèxtils vinculades a aquests espais.

Amb el material generat, l’Anna i la MIreia suggereixen crear una peça artística que posi en relleu els canvis en la relació que té ara la societat amb el tèxtil i vincular-ho amb l’activitat que es generava al seu voltant en els safareigs de Barcelona. La peça pot ser un mapeig físic fet amb brodat digital sobre tèxtil o plantejar la reconstrucció d’un safareig.

>>> Arqueologia tèxtil és una iniciativa on la circularitat va més enllà dels materials, recuperant intangibles com la nostra memòria.

La recuperació en aquest cas d’antigues maneres de relacionar-nos amb el tèxtil i mitjançant aquest.

Micaela Clubourg proposa el repte d’innovar en l’àmbit de materials, amb la creació d’uns lluentons ecològics usant com a base els bioplàstics i fibres de denim reciclat.

L’objectiu és poder usar aquests lluentons en el sector de la moda sostenible i zero waste.

>>> El cercle del lluentó uneix en aquest projecte moda, innovació i ciència. La ciència vinculada a la cerca de materials biodegradables i potencialment circulars.

Per aquest projecte ens recolzarem en les instal·lacions i coneixements de l’Ateneu de Fabricació de Gràcia. 

La Bea Ujeta presenta aquest projecte que té el seu punt de partida en el cap de la dona africana.  Les seves idees, les seves trenes, els seus pentinats, turbants, la reconciliació amb si mateixes, tot amb un significat. Els pentinats mostraven antigament mapes de camins, rius, amagaven secrets, reivindicaven la seva ideologia amb colors i també amb la seva indumentària.

Un projecte que busca empoderar dones en situació d’explotació al barri membres del col·lectiu «Lloc de la Dona» del Raval de Barcelona. Es pretén treballar amb diferents tècniques tradicionals combinades amb maquinària tèxtil i  crear noves formes i aplicar-les a objectes i productes funcionals i decoratius amb un sentit ètic.

>>> Amb el son de mi trenzar, apleguem en un sol projecte quatre eixos claus del segle XXI: la interculturalitat, l’empoderament femení, la intercooperació i el reciclatge.

La Mireia González planteja el desenvolupament d’un taller de memòria tèxtil i de reparació de moda, per treure al present les reparacions que es feien en el passat. Repassarem moments de la història de la moda i del paper de les dones com a creatives, emprenedores, models de bellesa.

Una acció que a través de la nostàlgia ens ompli de creativitat i bones idees per millorar la vida útil del nostre armari.

 

>>> Mitjançant documents com revistes de moda i llibres, recrearem i dissenyarem reparacions, idees simples per repatronar, brodar o realitzar aplicacions senzilles, utilitzant el passat com a eina de futur.

Aquest projecte, ens parla d’història, de dones i de la reparació com a primer pas en el camí cap a la circularitat.


Dates importants

PreLab

 

Del 3 de novembre al 15 de novembre es treballaran les propostes telemàticament.

Convocatòria de col·laborador@s

15 d’Octubre – 15 de novembre


Inscriu-te com a col-laboradora

Lab

17 nov > 17.00- 19.30 h

18 nov > 10.15 a 13.45 h

18 nov> 15.00 a 18.00 h

> 17.00 h –  «Cafè de Reparació de Moda» (amb el grup RE,RE,RE)

> 18.00 –  19.30 h – Música en viu + xinxin amb NIMBUS

19 nov> 10.15 a 13.45 h

C/Bruc 5. Barcelona, 08010

Dissabte en horari LAB hi ha tallers infantils de 5 anys cap a munt

PostLab

Treball opcional sobre la proposta, telemàtic o presencial. Amb opció d’emprar espais i maquinària de Back To Eco i Ateneu de Fabricació de gràcia.

Festa final

2 de Desembre a la tarda

Què entenem per circularitat tèxtil?

Totes les accions que d’alguna forma allargaran el cicle de vida d’una peça de roba, teixit o material. En aquest cas concret, els límits d’aquesta circularitat no estan definits ni reglats, busquem una circularitat que vagi més enllà del que estem habituats a escoltar. Una circularitat que miri com podem tornar a valorar la roba que ens vesteix, una circularitat que pensi com l’art pot ser una forma d’allargar la vida d’una peça, una circularitat que ofereix espais creatius, una circularitat que ens faci canviar la mirada que tenim sobre el vestir, el comprar i l’utilitzar. 

S’ofereix:

> una oportunitat per fer crèixer les teves idees.

> l’acompanyament d’un equip expert que estarà present durant el preLab, el Lab i postLab.

> una biblioteca de residus tèxtils i tèxtils sostenibles i la possibilitat d’accedir a aquests.

> equipaments i eines de Back To Eco i de l’Ateneu de Fabricació de Gràcia

(màquines de tall, 3d, tall làser, màquines de cosir, overlock, plana, bordadora)

> la comunicació posterior dels projectes finals (a la festa final i a les xarxes socials i mitjans disponibles de Back To Eco).

> La participació en un projecte amb un equip de persones multidisciplinar.

Es cerquen projectes:

> amb una component innovadora

> oberts a la col·laboració

> desenvolupables a nivell de prototipatge a curt plaç

> que no requereixin inversió més enllà de materials i eines disponibles al Laboratori per a desenvolupar un prototip

> Que fomentin la circularitat en el tèxtil com una via per allargar la vida útil dels textils o prendes acabades.

> Que incorporin una o més de les noves perspectives plantejades pel Laboratori ciutadà

> Amb una correcta explicació de la proposta

>>Noves perspectives

>>Circular el tèxtil proposa explorar noves dimensions des dels que treballar la circularitat:  a nivell social, en quan a cercle de persones i intercanvi d’idees, la circularitat en quan a retornar a antigues pràctiques, i recuperar la memòria històrica, també la circularitat  com a una manera de treballar on tothom surt guanyant >>>>> Proposem 5 dimensions des de les que observar el tèxtil. Les propostes a presentar en poden treballar una o totes:

 

    1. Art, ciència i tecnologia

   2. Interculturalitat del tèxtil

   3. Gènere i tèxtil

   5. Canvi climàtic

   5. Història i memòria del textil

Formes de participar

Aquesta convocatòria s’adreça a qualsevol persona o col·lectiu que vulgui fer una proposta al voltant de l’experimentació i la circularitat del tèxtil i que tingui ganes d’aprendre i compartir coneixements.

Un cop seleccionades les propostes vinculades a persones o entitats promotores, s’obrirà una convocatòria a totes aquelles persones que volen col·laborar a fer-les realitat.

Es crearan grups de treball conjunts entre la persona o representant del grup promotor de la idea i les col·laboradores que s’inscriguin, arribant fins a un màxim de 8 persones per grup.

Durant el desenvolupament del LAB es desenvolupa les idees treballant en aquests grups interdisciplinaris  L’objectiu és que persones que no es coneguin per endavant puguin col·laborar en els projectes.

El treball es realitzarà durant el mes de novembre del 2023, amb una part telemàtica i una part presencial durant el cap de setmana del 17,18 i 19 de novembre a Barcelona. 

Els grups comptaran amb el suport i l’assessorament de mentors i assessors convidats. 

Documentació

Bases i criteris de selecció


Bases convocatòria CAT


Bases convocatòria ES

Referents Laboratoris Ciutadans

Red de Laboratorios Ciudadanos de la Comunidad de Madrid

Citizen Lab — Barcelona + B

Jurat

Nuria Nubiola

Ambientòloga. Fundadora i CEO de la marca de moda sostenible Infinit Denim i presidenta de l’Associació Back To Eco.

Marcos García

Gestor cultural que treballa a l’àmbit dels laboratoris ciutadans. Entre el 2014 i el 2021 va ser director de Medialab Prado.

elisabeth Lorenzi

Dissenyadora de moda i antropòloga. Compta amb llarga experiència en el desenvolupament de laboratoris ciutadans de prototipat en moda i tèxtil.

Foto-victor-2-1.png

Victor Vidal

Enginyer en Disseny Industrial. Tecnòleg de l’Ateneu de Fabricació Digital de Gràcia.

Nati Yesares

Ambientòloga i Cap de Medi Ambient a Solidança des del 2009, amb formació en gestió de projectes i àmplia experiència en gestió de residus municipals, educació ambiental i projectes d’economia social..

Enric Carrera

Doctor en Ingeniería Textil. Profesor de la UPC.

Javier Bonomi

Advocat per la Universitat de Buenos Aires. Activista i fundador de diverses organitzacions socials, treballant per promoure la inclusió de persones d’origen divers a la societat catalana i espanyola.

Susanna Tesconi

Investigadora i docent a la Universitat Oberta de Catalunya, enfocada a la relació entre persones i tecnologia en aprenentatge experiencial. El seu interès principal és crear entorns educatius que relacionin art, ciència, tecnologia i societat, destacant àrees com la creació digital i la codificació creativa

Organització

Back To Eco. C/ del Bruc, 5, 08010.
Barcelona, España. 
Email: info@backtoeco.com

Amb el suport de:

Amb la col·laboració de:

© 2023 All Rights Reserved.

Scroll al inicio
Ir al contenido